![© Aaron Logan, Creative Commons](/media/lib/14/1189351986_840942-c4056fa9d84bf38295b163412f900326.jpeg)
Małpy odczuwają żal podecyzyjny
27 maja 2011, 16:40Naukowcy z Yale University dowodzą, że nie tylko człowiek odczuwa żal podecyzyjny. Zauważono go bowiem również u małp, które najwyraźniej zastanawiają się też, nad tym, co by było, gdyby dokonały innego wyboru.
![](/media/lib/50/otyly-a47d33a4ca010c30124cbb9df1f09057.jpg)
Zmienili tłuszcz "zły" na "dobry"
6 maja 2011, 17:42Uczeni z Universytetu Johnsa Hopkinsa stłumili ekspresję białka, które w mózgu szczura odpowiada za apetyt. Zauważyli wówczas, że nie tylko spadła ilość spożywanych kalorii oraz waga zwierzęcia, ale doszło do zmiany rodzaju tłuszczu z białego na brązowy. Tłuszcz brązowy jest uznawany za „dobry".
![Anatomia mózgu](/media/lib/62/anatomia-mozg-0045773770241afbde7f0aad3da29e6e.jpg)
Pojedynczy gen zadecydował o rozwoju mózgu
29 kwietnia 2011, 12:19Wielkość i kształt ludzkiej kory mózgowej są prawdopodobnie określane przez pojedynczy gen. Do takiego wniosku doszli naukowcy z uniwersytetów Yale, Cambridge, Harvard oraz Northwestern, którzy badali przypadki jednej tureckiej i dwóch pakistańskich rodzin.
![](/media/lib/52/papierosy-bf7537c4a6f8a981b0257297d23f8397.jpg)
Byli palacze mają najsilniejszą silną wolę
27 kwietnia 2011, 11:15Badania obrazowe mózgu wykazały, że dla rzucenia palenia rzeczywiście najważniejsza jest siła woli. U byłych palaczy związane z samokontrolą rejony mózgu są nawet bardziej aktywne niż u osób, które nigdy nie paliły.
![© Mr Tan](/media/lib/4/1174386876_029029-4a08c1e109eff08357674cb696bba533.jpeg)
Tytoń spowalnia rozwój mózgu u nastolatków
9 marca 2011, 17:44W Neuropsychopharmacology opublikowano wyniki badań dowodzących, że palenie tytoniu w wieku nastoletnim zaburza rozwój kory przedczołowej, co może prowadzić w przyszłości do trudności z podejmowaniem właściwych decyzji.
![](/media/lib/75/biale-rekawiczki-a2de24940d600b847b67345b2d8be118.jpg)
Kto popełnia przestępstwa urzędnicze?
25 lutego 2011, 17:36Profesor Adrian Raine z University of Pennsylvania przeprowadził pilotażowe badania z 21 osobami, które popełniły przestępstwa urzędnicze czy gospodarcze, np. oszustwa związane z kartami płatniczymi czy realizacją ukradzionych czeków. Okazało się, że dwie struktury ich mózgów są zbudowane inaczej niż w przypadku niewchodzących w tego typu konflikt z prawem ludzi w podobnym wieku i o zbliżonej pozycji społecznej.
![](/media/lib/46/krew-2e82bfd5fa6b6346dbdcc65d33d77cef.jpg)
Nadciśnienie wywołane mutacją w nadnerczach
11 lutego 2011, 13:03W ok. 5% przypadków wysokie ciśnienie krwi jest skutkiem łagodnego guza nadnerczy. Teraz udało się zidentyfikować genetyczną przyczynę tego rodzaju guzów, które wytwarzają duże ilości aldosteronu.
![](/media/lib/51/prawe-ucho-f9ab272027e45fff46207886757377ad.jpg)
Zresetowali szumy uszne
14 stycznia 2011, 18:22Podczas eksperymentu finansowanego przez amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia naukowcy wyeliminowali u grupy szczurów szumy uszne (tinnitus). Dokonali tego, stymulując nerw błędny (X) i odtwarzając jednocześnie zestaw dźwięków o różnych częstotliwościach. Procedurę powtarzali kilkaset razy dziennie przez kilka tygodni.
![](/media/lib/74/mozgopodobny-obiekt-246fffa47865a26df923e12e3632bf93.jpg)
Otyłość uszkadza i zmienia mózg
10 stycznia 2011, 16:37Otyłość wydaje się niekorzystnie wpływać na pewne obszary mózgu, zmniejszając ich wielkość. W przeszłości dr Antonio Convit z Langone Medical Center Uniwersytetu Nowojorskiego ustalił, że u otyłych dzieci z cukrzycą typu 2. występują problemy poznawcze, dotyczące m.in. uwagi i pamięci, zastanawiał się więc, jak nadmierna waga ciała wpływa na fizyczną budowę mózgu.
![](/media/lib/73/brzozy-73ae59ad8230c830a16cf90ed64d2edb.jpg)
Kora brzozy kontra choroby cywilizacyjne
5 stycznia 2011, 18:20Występujący w korze brzozy biały barwnik betulina pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega otyłości i zwiększa wrażliwość na insulinę. Co ważne, w tętnicach myszy, w których planie żywieniowym uwzględniono betulinę, nie rozwijały się też blaszki miażdżycowe. W ten sposób udowodniono, że związek, znany wcześniej głównie ze swego zbawiennego wpływu na skórę, wspaniale nadaje się do zapobiegania wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym cukrzycy.